Blog > Komentarze do wpisu

CIASTO MIODOWO - BUDYNIOWE Z MASĄ KAJMAKOWĄ I ORZECHAMI

Tym razem przepis zaczerpnięty ze stronki:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kajmakowa-pychotka-2
Ciasto upieczone na kolejny weekendowy konkurs KASI
Tym razem p.n. "Cud, miód, orzeszki"

Składniki na ciasto:
4,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
225 g masła lub KASI
3 jajka
3 łyżki miodu
3 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na masę budyniową:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
250 g masła
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

dodatkowo:
puszka masy kajmakowej
orzechy włoskie 100g

Składniki na ciasto posiekać i zagnieść, potem podzielić na 3 części.
Prostokątną formę (24x29cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Każdą z 3 części ciasta wykładamy na formę i wyrównujemy.
Pieczemy w temperaturze 180C przez około 12-15 minut.
Odstawiamy do wystudzenia.
Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu,
dodając zamiast 4 szklanek mleka tylko 3 szklanki.
Podczas gotowania mleka dodać cukier. Gotowy budyń ostudzić.
Masło lub Kasię utrzeć na pulchną masę,
ucierając cały czas stopniowo dodawać ostudzony budyń.
Orzechy potłuc na mniejsze kawałki.
 Placki przełożyć masą budyniową,
natomiast na górnej warstwie rozsmarować
masę kajmakową i posypać orzechami.


środa, 20 czerwca 2012, violast11

Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl