Blog > Komentarze do wpisu

TORT SZWARCWALDZKI

Ten tort chciałam upiec od dłuższego czasu

ale jakoś nigdy nie było czasu

a, że tym razem w spiżarce miałam słoik wiśnie

poszperałam po necie i postanowiłam upiec ten tort z tego przepisu:

http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/08/tort-szwarcwaldzki-black-forest-cake-wg.html

Gorąco polecam, przepis rewelacyjny a torcik niebo w gębie.


BISZKOPT:

5 dużych (lub 6 mniejszych) jaj
5 pełnych łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 pełne łyżki kakao
1 cukier waniliowy
szczypta soli

Oddzielić białka od żółtek. Obie mąki przesiać, proszek do pieczenia i kakao.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier wraz z cukrem waniliowym

Do ubitych na sztywno białek, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy.

Dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy

Tortownicę o średnicy 24-25cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.

Wylewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez około 40 minut na suchy patyk.

 Po wystudzeniu kroimy na 3 krążki.


 DODATKOWO:

800 g mrożonych wiśni bez pestek (ja dałam ze słoika)
250 ml wiśniowego soku (200 + 50 ml) (dałam z kompotu)
15 łyżek cherry brandy
2 łyżki cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
800 ml śmietany kremówki (36%)
2 cukry waniliowe
5 łyżeczek żelatyny
100 g startej czekolady deserowej do dekoracji


1. Łączymy 5 łyżek cherry z 50 ml soku wiśniowego, aby otrzymać poncz do nasączenia.
2. W garnuszku łączymy resztę soku (200 ml), cukier, 1 cukier waniliowy, skrobię ziemniaczaną i 10 łyżek wiśniówki.
Zagotować cały czas mieszając. Do gorącego kisielu włożyć wiśnie. Pozostawiamy do wystudzenia.
3. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Lekko przestudzić (ma być ciepła).
4. Kremową śmietanę ubić na sztywno z 1 cukrem waniliowym.
Do lekko przestudzonej żelatyny dodać 3 łyżki ubitej śmietany,
połączyć ze sobą i dodać do reszty ubitej śmietany, następnie dokładnie wymieszać.
5. Krążek biszkoptowy nasączyć sokiem z wiśniówką. Rozłożyć połowę wiśni.
Na nie wyłożyć warstwę ubitej śmietany. Przykryć drugim krążkiem.
Powtórzyć czynność: nasączyć ponczem, wyłożyć resztę wiśni i porcję śmietany.
Przykryć trzecim blatem i nasączyć ponczem.
6. Wierzch i boki tortu obłożyć resztą śmietany. Ozdobić wierzch wiśniami i kawałeczkami czekolady.
Boki obsypać startą czekoladą.


SMACZNEGO

czwartek, 26 kwietnia 2012, violast11

Polecane wpisy

Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl