Blog > Komentarze do wpisu

ROSÓŁ

Idealny na mroźne dni, rozgrzewający ROSÓŁ:)

 

SKŁADNIKI na 4 litrowy garnek:

kilogram porcji rosołowej z kurczaka lub udka z kurczaka

2-3 marchewki

1 pietruszka (korzeń)

kawałek selera

mały por

1 mała cebula (przypieczona)

2-3 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

sól, pieprz

natka z pietruszki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zaczynam od przygotowania garnka z ZIMNĄ wodą, 

do którego wkładam całe przygotowane mięso i zaczynam gotowanie.


2. Kiedy zacznie „bulgotać” przykręcamy palik do minimum i dodajemy umyte obrane wcześniej warzywa

i przypieczoną cebulę. Możemy oczywiście zebrać szumowiny, ale gotując na słabym ogniu same opadną na dno.


3. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy.


4. Pilnujemy aby zupa delikatnie bulgotała, wtedy będzie klarowniejsza.

Ja gotuję ją na słabym ogniu około 3 godzin.


5. Po zakończeniu gotowania przelewam rosół przez metalowe sitko

do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszelkich małych zanieczyszczeń.

Następnie z resztek wybieram warzywa (idealne na sałatkę warzywną).


6. Do przecedzonego wywaru dodajemy przyprawy tj. sól, pieprz (wedle uznania)

i pokrojoną drobno natkę z pietruszki i marchewkę pokrojoną w kostkę.


Rosół podajemy oczywiście  makaronem.


Smacznego

 



wtorek, 31 stycznia 2012, violast11

Polecane wpisy

Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl