Blog > Komentarze do wpisu

BABECZKI KAWOWE

Przepis na 12 sztuk babeczek - muffinek kawowych z kawowo ajerkoniakowym budyniem:)

 

BABECZKI - SKŁADNIKI SUCHE:

1 szklanka mąki pszennej

2/3 szklanki cukru

1 łyżka kakao

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

BABECZKI - SKŁADNIK MOKRE:

100 ml maślanki

1/4 szklanki oleju słonecznikowego

1 jajko

ZAPARZONA KAWA:

100 ml wody wrzącej + 1 łyżeczka kawy espresso

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

KREM:

250 ml mleka

1 budyń waniliowy

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

3 łyżki cukru

50g masła

0,5 szklanki ajerkoniaku

 



Przygotowanie:

Na początek zaparzamy kawę: Kawę zalać gorącą wodą.

Poczekać aż się dobrze zaparzy, odcedzić przez drobne sitko.

Do odcedzonej kawy dodać kawę rozpuszczalną i odstawić do ostygnięcia.

BABECZKI:W jednej misce wymieszać składniki suche.

W drugiej roztrzepać, trzepaczką lub miotełką jajko, dodać maślankę wymieszać, dodać olej wymieszać,

na koniec dodać ostudzoną kawę. Wymieszane składniki suche (z pierwszej miski) wsypać do składników mokrych (druga miska),

energicznie wymieszać.

Formę do babeczek natłuścić (ja miałam silikonowe),wyłożyć papilotkami i napełnić je ciastem.

Piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka.

Krem: Mleko zagotować z kawą, cukrem i ugotować budyń. Ugotowany budyń ostudzić.

Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać do niej po łyżce zimny budyń, cały czas ucierając.

Na koniec dodajemy ajerkoniak, ucierając.

Jeżeli masa będzie dość rzadka, aby nakładać na babeczki to należy włożyć na chwilkę do lodówki.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć na ostudzone babeczki.

Przystroić według uznania.


sobota, 07 stycznia 2012, violast11

Polecane wpisy

Akcja: Nie kradnij zdjęć! monitoring pozycji Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne shop.4interiors.pl